Türklerin ata sporu olan okçuluk geçmişten günümüze kadar büyük bir serüvenden geçmiştir. Eskiden savaş ve avcılık için kullanılsa da günümüzde önemli bir spor dalı olarak varlığını sürdürmektedir. Zihgir nedir sorusuna gelmeden önce Türk tarihinde okçuluk hakkında bazı bilgileri sizinle paylaşmamız gerekiyor.

Okçuluk Türkler için o kadar önemli olmuş ki eski Oğuz boylarının damgalarına, bayraklarına bakarsak hemen hepsinde farklı şekillerde ok ve yay simgelerinin aksettirildiğini görürüz. Çünkü Ok ve yay simgesi Türklerin egemenliğini, kudretini sembolize ediyordu.

İster av sırasında ister savaş meydanında okçuluk için oklar ve yay dışında gereken bazı aksesuarlar ve araçlar vardır. Tirkeş, kolluk, göğüslük ve zihgirden oluşan okçuluk malzemeleri, atışı kolaylaştırır, atışı gerçekleştiren kişini olası yaralanmalardan korur.

Bu okçuluk malzemeleri arasında geçmişten birçok değişime uğrayarak günümüze kadar gelen ve hala da okçulukta çok önemli ve olmazsa olmaz denilen araçlardan birincisi zihgirlerdir. Zihgirin kendine has bir tarihi ve anlamı vardır.

Peki zihgir neden bu kadar önemli? Zihgir ne işe yarar? Zihgir anlamı nedir? Ama bu sorulara yanıt aramadan önce Zihgir nedir? sorusunu cevaplamamız gerekiyor.

Zihgir Nedir?

Zihgir, yüzük formunda yuvarlak şekilde olmakla başparmağa takılan okçuluğun en önemli araçlarından biridir. Zihgire okçu yüzüğü veya başparmak yüzüğü de denmektedir. Zihgir neden başparmağa takılır? Zihgir ne işe yarar?

Zihgirin ne işe yaradığı anlamında gizlidir. Bu kelime aslında bize her şeyi anlatıyor. Zihgir, Farsça kökenli bir kelime olup zih ve gir kelimelerinin birleşmesinden ortaya çıkmıştır.“Zih” kiriş, “gir” ise kirişi tutan anlamına gelmektedir. Kiriş, yayın iki ucunu birbirine bağlayan ok atılırken gerilen, esnek olan kısmıdır.

Zihgirin başparmağa takılması okçuluk teknikleri, ok ve yayın tutulma şekline göre ayarlanmıştır. Bu nedenle de sağ elin başparmağına takılır, yayın gerilmesi zamanı parmak boğumunu yaralanmaktan korur.

MUTLAKA OKUYUN:   Yüzük Küçültme Rehberi

Zihgir, parmağı çilenin baskısından korumakla beraber çilenin kontrol altında tutulmasını da sağlar. Zihgirsiz ok atmak elbette mümkündür. Ama bu zaman yaralanmamak için çilenin kontrolünde çok hassas davranılmalıdır. Böyle olduğu zaman atışın keskinliği ve kalitesi düşüyor. Zihgir, çileni kontrol altında tutarken atışı gerçekleştiren kişinin hedefe ve atışa odaklanmasını sağlıyor, bu da atış balistiğini olumlu yönde etkiliyor. Zihgirsiz atış, ne kadar hassas ve kontrollü davranılırsa davranılsın yaralanma olmasa bile parmak boğumunda nasırlanmaya yol açar. Bu nedenle de zihgir okçulukta çok önemli ve olmazsa olmaz aksesuardır.

Zihgirin tarihi yolculuğu

Zihgirler en eski dönemlerde ilkel malzemelerden yapılmış, zaman geçtikçe ve değerli madenler keşfedildikçe formu, işlevi aynı kalsa da kullanma yerleri değişmiş, hatta günlük hayatta kullanılır hale gelmiştir.

Zihgir okçu yüzüğü, formundan ve görüntüsünden dolayı ona yüzük denilmektedir, yapımı çok zor olan bir aksesuardır. Şöyle ki zihgir yüzükler her kişiye özel olarak hazırlanmaktaydı. Bu yüzükleri hazırlamak ustalık isterdi. Çünkü her kesin kendine has parmak yapısı ve ölçüsü vardır.

Zihgir; damak veya kaş, kulak ve eşik olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Tam olarak parmak yapısına uygun hazırlanmayan zihgir okçu yüzüğü okçunun işini ve atışı kolaylaştırmak bir yana dursun daha da zorlaştırmaktadır. Zihgirin parmağa rahat bir şekilde girecek kadar geniş olması gerekiyor. Aksine dar olması parmağın boğulmasına, bol olması ise kirişin parmak boğumu ile eşik arasına sıkışık olmasına neden olur ki bu da atışı zorlaştırır.

Zihgir okçu yüzüğü çok özel yüzüklerden biridir. Çünkü zihgir, ruhu olan bir yüzüktür. Kişiye özel hazırlandığı için o kişinin ruhunu yansıtır. Ve geçmişten gelen bir inanca göre zihgir okçu yüzüğü sahibine uğur getirir. Bu inanca göre hatta çoğu kişi zihgir yüzüğünü parmağından hiç çıkarmamıştır.

MUTLAKA OKUYUN:   İslam'ın Temeli: Edep Ya Hu Ne Anlama Geliyor?

Zihgirin tarih boyunca değiştiğinden bahsetmiştik. Zihgirler zamanla gümüş ve başka değerli metallerden yapılmaya başlanmış, üzerleri değerli taşlarla süslenmiştir. Hatta padişahlara özel yapılan zihgir yüzükler kendi ihtişamı ve esrarengiz görünümüyle diğer bütün zihgirlerden çok farklı ruha ve havaya sahipti.

Zihgirlerin böyle değerli metallerden ve doğal taşlardan yapılması onları günlük kullanım için de uygun hale getirmiştir. Bir süre sonra artık zihgirler sadece av ve savaş zamanı değil her gün takılan değerli takılardan biri olmuştur. Bugün  de kendi popülerliğini koruyan zihgir yüzükleri erkeklerin dikkatini çekmektedir.

Diriliş Takı olarak bu merakı bildiğimiz için biz de sizlere çok özel tasarımlara sahip zihgir yüzükleri sunuyoruz. Taşsız ve mineli modellerde tasarladığımız başparmak yüzükleri farklı desen ve motiflerle her tarza ve her yaşa hitap etmektedir

Her birinin kendi ruhu olan 925 ayar gümüş madeninden üretilen zihgir yüzük modellerimizden birine siz de sahip olmak  istiyorsanız hemen Diriliş Takı online sitemizden siparişinizi oluşturabilir veya mağazalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Şimdi ruhunuzu okşayacak ve girdiğiniz her ortamda dikkatleri üzerinize çekecek zihgir okçu yüzüğü Diriliş Takı’da satışta.

Bu İçeriği Oyla!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir