Daha önceki yazılarımızda sizlere gümüş yüzüklerin parmağın ölçüsüne göre küçülüp büyütülebildiğinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise yüzük nasıl küçültülür? Yüzük küçültme işlemleri nelerdir? sorularınızı yanıtlamak istiyoruz.

Size hediye edilen bir yüzük parmağınıza büyük gelebilir veya bir aile yadigarı yüzük size verildi ama parmağınıza büyük geliyor, ya da kilo verdiniz parmak ölçüleriniz küçüldü. Bu zaman sizin için değerli olan yüzüğü hiç takmayacak mısınız?

Parmağınıza büyük gelen yüzüğü küçültmenin birçok yöntemi var. Sizin de sevdiğiniz ama hiç takamadığınız, parmağınıza büyük gelen yüzükleriniz varsa yazımızı sona kadar okumanızı tavsiye ediyoruz. Zira bu yazıdan sonra büyük diye takamadığınız bütün yüzüklerinizi yeniden gözden geçireceksiniz.

Yüzük Küçültme

yüzük nasıl küçültülür

Yüzük küçültme işlemi ustalık talep eden bir işlemdir. İşini iyi yapabilen usta, her metalin ayrıntıları bilir, bu işlemi metale ve yüzüğün sahip olduğu özelliklere göre nasıl yapacağını belirler. Bu yüzden bilmeniz gereken ilk konu yüzüğünüzü emin olmadığınız bir kuyumcuya emanet etmeyin. Mümkünse yüzük küçültme işlemini yüzüğü alındığınız kuyumcuya yaptırın.

Peki kuyumcu atölyelerinde yüzük nasıl küçülür?

Atölyelerde en çok kullanılan teknik yüzüğün parmağın alt tarafına gelen kısmından bir parça kesilerek alınan parmak ölçüsüne uygun ayarlanmasıdır. Yüzüğün fazla gelen parçası alınarak kesilen kısım birleştirilip kaynak yapılır ve cilalanır. Yüzüğün kesilen kısmına yapılan kaynak, parlatma ve cila işlemi yüzüğünüzün ilk günkü gibi görünmesini sağlayacaktır.

Yüzük küçültme veya büyütme işleminde parmağın ölçüsünün doğru alınması da önemlidir. Bunu gittiğiniz kuyumcu ölçüp yüzüğünüzü o ölçüye göre ayarlayacaktır. Ama siz ev ortamında da hem parmak ölçünüzü hem de yüzüğünüzün ölçüsünü öğrenebilirsiniz. Bunun için bloğumuzda önceden paylaştığımız Parmak ölçünüzü nasıl öğrenebilirsiniz? yazımıza göz atabilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise sıkıştırma işlemidir. Ama bu işlem her yüzük modeline uygun değildir. Genellikle alyansların küçültüp büyütülmesinde kullanılan bir yüzük küçültme işlemidir. Taşlı veya işlemeli, desenli yüzüklerde bu yöntem zararlı olabilir.

MUTLAKA OKUYUN:   Mühür Kimdeyse Süleyman Odur!

Ev ortamında yüzüğünüze herhangi bir işlem uygulamamanızı tavsiye ederiz. Ama yine de kuyumcuya gidemiyorsanız evde yapabileceğiniz geçici bir çözüm yolu var ki bu da silikonla yapabileceğiniz bir işlemdir. Yüzüğün iç kısmına silikon sıkarak kurumasını bekleyin. Bunu yüzüğünüzün iç kısmını tamamen saracak şekilde veya sadece alt kısmına gelecek şekilde de yapabilirsiniz. Ya da bulabilirseniz silikon conta çeşitleri de yüzük küçültme için size yardımcı olabilir.

Hangi Yüzükler Küçülmez?

Gümüş, takı yapımında en uygun olan metallerden biri olduğu için gümüş yüzükler yüzük küçültme işlemlerine uygundur. Ama her yüzük maalesef ki küçültülemiyor. Bu metallere göre değişiyor.

El işçiliği yüksek olan yüzüklerde veya küçük detayları, ince işlemeleri olan yüzüklerde, aynı zamanda üzeri yazılı olan yüzüklerde küçültme işlemi risklidir. Yüzük küçültme işlemi bu yüzüklerin formunu bozar ve işlemelerinin kaybolmasına sebep olabilir.

Eğer böyle bir yüzüğünüz varsa bu işlemi yaptırmadan önce kuyumcunuzla hangi işlem uygulayacağını ve bunun yüzüğünüze zarar verip vermeyeceğini konuşmanız gerekiyor.

Aynı zamanda taşlı yüzükler için de yüzük küçültme işlemi risklidir. Ama bu taşlı yüzüğün küçülemeyeceği anlamına gelmez. Yüzük küçültülürken taşın zarar görmemesi adına çıkarılıp en son yeniden takılarak bu işlem gerçekleştiriliyor.

 

Bu İçeriği Oyla!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir