Nali Şerif’in İslam kültüründe büyük değeri ve önemi vardır. İslam’da Nali Şerif’in böyle bir değere sahip olması bir süre sonra onun sembol halini almasına ve bir sıra inançları da beraberinde getirmesine neden olmuştur. En çok merak edilen ve yanlışa düşülen soru ise Nali Şerif nedir? sorusudur. Önce bu soruyu, ardından da Nali Şerif faziletleri nelerdir? Nali Şerif’i taşımanın faydaları nelerdir? sorularını yanıtlayacak, aynı zamanda Nali Şerif’in Türk ve İslam kültüründeki yerinden bahsedeceğiz.

İslam kaynaklarında Nali Şerif’le ilgili birçok hadis ve rivayetler, söylentiler vardır. Merak edilen ve sürekli araştırılan, bu konuya blogumuzda yer vermezsek olmazdı. Bu yazımızda Nali Şerif ile ilgili farklı kaynaklarda araştırdığımız bilgileri sizlere sunacağız.

Nali Şerif Nedir?

Nali Şerif nedir sorusunu kısaca yanıtlayacak olursak, Nali Şerif, Hz. Muhammed Peygamberin mübarek sandaletleridir.

Nali Şerif`in Peygamberin ayak izi veya ayakkabısı ile karıştırılmaması gerekir. Bu kelimelerin her birinin kendi farklı anlamı ve önemi vardır. Bunu bu şekilde açıklamamızdaki sebep bazen bu kavramların karıştırılması, Nali Şerif’e ayakkabı da denilmesidir.

Şöyle ki, nal sözcüğünün Kur’an-ı Kerim’de karşılığı, sandalettir. Hatta akademik kaynaklarda nal sözcüğünün Kur’an-ı Kerim’de “fe’hle’na’leyk” ifadesindeki pabuç ya da çarık değil sandaleti ifade ettiği söyleniyor. Ayrıca nal sözcüğünün Arapça’daki karşılığına da bakacak olursak sandalet türü ayakkabılar için kullanıldığını görürüz.

Şerif ise Arapça kökenli bir kelime olup mübarek, şerefli ve kutsal, manevi yükseklik, ululuk, makam ve mertebesi yüce olmak anlamlarına gelmektedir.

Nali Şerif’in Fazileti, Nali Şerif Taşımanın Faydaları

Müslümanlar, bu sandaletin onlara uğur getireceğine ve bulunduğu yeri her türlü kötülüklerden koruyacağına inanarak ona sembolik bir anlam yüklenmiştir. İslam`da sembol haline gelen Nali Şerif taşımanın faziletleri de bu inançlardan gelmektedir.

Evinizde Nali Şerif bulundurur veya üzerinizde Nali Şerif bir aksesuar, örneğin Nali Şerif yüzük taşırsanız bu sembol, sizi yoksulluktan, üzüntüden ve sıkıntıdan, zorluklardan ve hastalıklardan, kötü niyetli insanlardan, hırsızlardan korur, sihir ve büyüler etkisiz kalır, bulunduğu yere uğur ve bereket getirir.

Nali Şerif faziletleri ve Nali Şerif taşımanın faydaları hakkında şunu da söylememiz gerekiyor ki, bazı kişiler Nali Şerif’in kopyalanarak veya eşyalar, gümüş takılar üzerinde sembol olarak çizilmesini ve kullanılmasını doğru bulmuyorlar. Onlar bunun sebebini bu Nali Şerif’lerin kopya olduğu için herhangi bir özellik taşımadığı ve  koruyucu olmayacağı fikri ile açıklıyorlar. Ama onlara karşı İslam bilimcileri Kur’an-ı Kerim’in yeni nüshalarının basılarak artırılırken değerini kaybetmediği gibi, Peygamber Efendimizin Nali Şerif’lerinin de kopyasının aslı kadar değerli olduğunu söylüyorlar.

Nali Şerif’in Türk ve İslam Kültüründe Yeri

İslam`da Hz. Muhammed Peygamberin ayak izleri büyük önem arz etmekte, ayak izinin bulunduğu taşlara ise “Nakş-i Kadem-i Şerif” veya “Nakş-i Kadem-i Saadet” denilmektedir.

Hz. Muhammed`in ayak izleri kadar Nali Şerif’leri de önemlidir. Nali Şerif’e bazı kaynaklarda Nal-ı Saadet denildiği görülmektedir. Ayrıca sire ve şemail gibi eserlerde Nali Şerif, Nal-ı Pak, Nal-ı Mübarek, Nal-ı Saadet, Nal-ı Resul, Başmak-ı Şerif diye de anılmıştır.

MUTLAKA OKUYUN:   Şifa Kaynağı Olan Dualar Hangileridir?

Osmanlı sultanları için İslam’ın ve İslam’a ait manevi değerlerin önemi artık herkesçe bilinmektedir. Şöyle ki Osmanlı sultanlarının savaşa giderken Hz. Muhammed’in ayak izlerinin manevi korumasına inandıkları için savaş giysileri hazırlanırken üzerine kullanılan önemli sembollerden biri olarak kullanıldığı söyleniliyor. Aynı zamanda Selçuklu döneminde de farklı statüdeki kişiler için hazırlanan tılsımlı gömleklerde de Nali Şerif motiflerine rastlanmaktadır.nali şerif kolye

Ayrıca Hz. Muhammed’in ayak izi ve sandaletleri İstanbul’da Topkapı Sarayı`nın Kutsal Emanetler Dairesi`nde saklanılması da aslında İslam`ın Osmanlı`lar dönemin ne kadar baskın ve önemli olduğunu, Peygamber Efendimizin ayak izlerinin ve Nali Şerif’inin Türk İslam kültüründeki önemini göstermektedir.

Yine akademik kaynaklardan aldığımız bilgilere göre Padişah Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethinden sonra kutsal iki şehir olan Mekke ve Medine’den İstanbul’a getirdiği, Hz. Muhammed başta olmak üzere ilk halifelere ait olan hatıralardan biri olan Kadem-ı Saadet yani Peygamber’in ayak izlerinin altı tanesi Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetleri odasında bulunmaktadır.

5/5 - (1 Kişi Oy Kullandı!)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir