Cevşen, toplumda Türk ve Türk – İslam kültüründe ne kadar kabul edilse ve kullanılsa da bunu kabul etmeyenler ve büyü olarak görenler veya uydurma olduğunu söyleyenler vardır. Bu nedenle de bu yazımızda sizlere cevşen nedir? Cevşen takmanın faziletleri nelerdir? Cevşen nasıl kullanılır? sorularını yanıtlamakla aslında cevşenin asıl anlamını açıklamaya çalışacağız.

Cevşen Nedir?

Öncelikle cevşenin kelime anlamını açıklamakla başlayalım. Cevşen, Farsça bir kelime olarak zırh (manevi bir zırh da diyebiliriz), savaş elbisesi anlamını ifade etmektedir. Ehl-i Beyt kaynaklarında cevşene Cevşen-i Kebir de denmektedir.

Peki kelime anlamı zırh olan cevşen nedir? Cevşen, birçok İslami kaynaklara göre kısaca söylersek Hz. Muhammed Peygamberimizin Allah`a yakarışı, ondan yardım istemesidir.

Cevşen 100 bölümden oluşan bir duadır. Her bölüm Allah’ın Esma-ül Hüsna ve sıfatlarıyla tavsif edildiği 10 parçadan oluşmaktadır. Peygamberimiz bu duanın her bölümünde Allah`ı 10 ismiyle zikreder, onu tesbih (yani Allah`ın yüceliğini anmak) ve tevhid (Allah`ın tek ve bir olması) eder,  ardından “bizlere yardım et, cehennem ateşinden koru” diyerek yakarışlar eder.

Cevşen içinde Kuran-ı Kerim’den bir sıra ayet ve surelerin ve Allah’ın 1001 ismi şerifinin yer aldığı bir duadır. Cevşenin kendi yazılma şekli vardır. Burada Kur`an`i Kerim`den Fatiha suresi, Ayetel Kürsi, İhlas suresi, Felak suresi, Nas suresi, Nazar ayeti, Sekine duası, Salavatı Şerif, Allah`ın 1001 ismi Şerifi olan Cevşen ve Cevşen duası yer almaktadır.

MUTLAKA OKUYUN:   Hz. Süleyman'ın Güç Yüzüğünün Büyük Sırrı!

Cevşen ile ilgili eleştiriler ve söylentiler

cevşen kolye modelleri

Cevşen duası hakkında İslami kaynaklarda kesin bilgi olmasa da ve temel hadislerde yer almasa da günümüze kadar Ehl-i Beyt yoluyla gelmiş birkaç rivayet vardır. Bu rivayetlerden biri Peygamber neslinden gelen Zenalabidin`in yoluyla bilinmektedir. Onun anlattığına göre, cevşenin savaşlardan birinde (hatta bu savaşın Uhud savaşı olduğu da söyleniyor) Cebrail vasıtasıyla Peygamber efendimize ulaşmıştır. Cebrail cevşeni Peygamber (SAV) efendimize verirken “bu duayı oku zırhını çıkar” demiştir.

Bu rivayet ve Cevşen duasının etkisi, faziletleri bazıları tarafından kabul edilmemekte ve uydurma olduğu düşünülmektedir. Ama şu da bir gerçek ki, Cevşen duasında yer alan Allah`ın 1001 isim ve sıfatı, sure ve ayetler, her biri Kur`an`i Kerim`de geçmektedir. Bu da cevşen duasının ve faziletlerinin doğruluğunu onaylamaya yeterlidir.

Nasıl ki insanlar bir yola çıkarken veya bir işe başlarken, Allah`tan imdat isterken Kur`an`i Kerim`den ayet ve sureleri okur, manevi rahatlık duyar. Cevşeni de oluşturan dua ve ayetler, sureler ve isimler Kur`an`i Kerim dışına çıkmamaktadır. Dolayısıyla cevşen, diğer dualar gibi insanların çevresinde bir zırh oluşturur. Cevşen, belki görülebilir bir zırh değildir ama bu duayı inanarak okuyan insanlara manevi bir zırh oluşturduğu gerçektir.

Cevşenin Faziletleri Nelerdir?

Allah’ın ismini zikretmek, Kuran’ı Kerim’den dualar okumak insanları manevi açıdan rahatlatır, onları kazadan ve beladan, kötülükten korur. Cevşen duası da insanlar için koruyucu bir kalkandır.

Bir insan üzerinde cevşen taşırsa, Allah’ın 1001 ismini zikrederek yola çıkarsa ve bu duaları okuyarak yoluna devam ederse bu, onun etrafında bir zırh oluşturmakta, onu görünür ve görünmez birçok kaza ve beladan, kötülüklerden ve kötü niyetli insanlardan korumaktadır.

Aynı zamanda Cevşen’deki dualar Kuran-ı Kerim’de yer alan dua ve ayetlerden oluştuğu için insanlara manevi rahatlık getirmektedir.

Cevşen Nasıl Kullanılır?

Cevşen, muhafaza edilerek saklanılmaktadır. Bu nedenle de kolye şeklinde kullanılır. Cevşen duasının muhafaza edilmesi ve kişinin sürekli yanında taşıması için cevşen kolye modelleri üretilmektedir.

Diriliş Takı olarak biz de 925 ayar gümüş madeninden üretilmiş, üzerinde Ay yıldız, Osmanlı Tuğrası ve başka motiflerin işlendiği, üçken ve yuvarlak şekillerde cevşen kolye modelleri tasarlamaktayız. Sizlere sunduğumuz cevşen kolye modelleri açılır kapanır şekilde tasarlanmış, her birinin içinde cevşen bulunmaktadır.

5/5 - (1 Kişi Oy Kullandı!)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir