İslami konular arasında en çok merak edilen ve şaşırtan konulardan birini sizlere sunuyoruz bugün. “La Galibe İllallah” her keste merak uyandıran bir cümledir. Aslında anlamı çok açık olan bir cümledir. Ama bu cümlenin bu şekilde yazılışının ve nerede yazıldığının ilginç hikayesi vardır. Merak uyandırma sebebi de hikayesi ile ilgilidir. Bu yazımızda La Galibe İllallah ne demek? fazileti nelerdir ve hikayesi nedir? Bu cümleye ilk nerede rastlanmıştır? Kur’an’da geçer mi? gibi soruları araştırıyoruz.

La Galibe İllallah Ne Demek?

“Lâ Gâlibe İllallah” (arapça: لا غالب الا الله) kısaca “Allah’tan daha büyük galip yoktur” anlamına gelmektedir.

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi İslam’ın temeli zaten bu düşünceler üzerinde kurulmuştur. Allah`ın tekliği, O`nun bütün katinatın tek sahibi olduğu, Allah’tan başka bir ilahın olmadığı, tek galibin Allah olduğu İslam`ın temelini oluşturan düşüncedir. Bu fikirler Kur`an`i Kerim`in farklı sure ve ayetlerinde farklı cümlelerle yüzlerce kez ifade edilmiştir.

La Galibe İllallah ne demek diyorsanız bu cümlenin de tam olarak İslam`daki bu temel düşünceni yansıtan faziletli cümlelerden biri olduğu söyleyebiliriz. Yani , Lâ Gâlibe İllallah Allah`ın tek olduğunu, tek galip olduğunu ifade etmektedir.

Kelime-i Tevhid gibi, Lâ Gâlibe İllallah da Kur`an`da aynen bu yazıldığı şekilde yer almamaktadır. Ama Lâ Gâlibe İllallah cümlesinin neden bu şekilde yazılmasıyla, bu cümleye nerede rastlanılmasıyla ilgili bir hikayesi vardır. Hatta bu hikaye sadece yer yüzündeki müslümanları değil bütün dünyanın dikkatini çekmektedir.

La Galibe İllallah Hikayesi Nedir? La Galibe İllallah Cümlesine Nerede Rastlanmıştır?

Güney İspanya`nın Endülüs bölgesinde bulunan Granada kentindeki El Hamra sarayında üzerinde yazıtlar bulunan yüzlerce taş ve duvarlar vardır. Bu yazıtların arasında ise en dikkat çeken yazıt “Lâ Gâlibe İllallah” yazıtıdır. Saltanatın tek sahibinin Allah olduğunu söyleyen bu yazıt, İslami metinleri araştıran bilimcilerin, İslam alimlerinin tek kelimeyle bütün dünyanın dikkatini çekmiştir ve hala da çekmektedir. Her gün yüzlerce turist bu sarayı ziyaret etmektedir. El Hamra sarayı hem mimari olarak hem de İslamı yansıtan bir yapıt olarak çok değerlidir.

Peki bu yazıt El Hamra sarayının duvarına nasıl yazılmıştır? Bu yazıtın Nasri hanedanlığı zamanında yazıldığı söylenilmektedir. Bununla ilgili şöyle rivayet edilir: “Muhammed Bin Nasr gittiği savaştan zaferle dönmüş, zaferini duyan halkı ise onu “el galip” diye karşılamıştır. Bu zaman Muhammed Bin Nasr, galibin kendisi olmadığını ve tek galibin Allah olduğu söylemiş ve bunu hafızalara kazımak istemiştir. Bu nedenle de o, “Lâ Gâlibe İllallah” yazıtını o zamanlar inşa ettirmekte olduğu El Hamra sarayının duvarlarına nakşettirmiştir”. Muhammed Bin Nasr`ın bunu yapmaktaki maksadı ise halkının bu yazıta her baktığında tek galibin Allah olduğunu hatırlaması olduğu söyleniyor.

XIII. yüzyıla ait El Hamra sarayının duvarlarından birini süsleyen “Lâ Gâlibe İllallah” yazıtı Endülüs sultanlarının inanç ve görüşlerini harf ve kelime olarak anlatmış, o zamandan beri insanların dikkatini çekmiştir.

MUTLAKA OKUYUN:   99 Belayı Önleyen: Kelime-i Tevhid Nedir?

Kur’an-ı Kerim’de La Galibe İllallah

Başta da söylediğimiz gibi bu cümle Kur’an-ı Kerim’de tam olarak bu şekilde geçmemektedir. Ama Yusuf suresinin 21. Ayetinde, “vallahu galibun ala emrihi velakinne ekseren nasi la ya’merun” yani “Allah emrinde galiptir, fakat insanların çoğu bunu bilmez” yazar.

El Hamra sarayının duvarları üzerinde nakşedilmiş “Lâ Gâlibe İllallah” yazısı da Yusuf suresinin bu ayetinden alınmıştır. Bu da aslında Lâ Gâlibe İllallah ne demek sorusunu net bir şekilde anlatıyor.

La Galibe İllallah Fazileti

Bu cümle sürekli tekrar edilmesi gereken mübarek zikirlerden biridir. La Galibe İllallah fazileti de diğer zikirler kadar derin ve anlamlıdır. Şöyle ki La İlahe İllallah zikri de buna inanılarak, gerçekten anlayarak söylenmesi gereken cümledir. Bu cümleyi hissederek ve idrak ederek zikir etmenin de Allah katında büyük önemi ve karşılığı vardır.

Bu mübarek cümleyi zikir edenler kazadan, beladan ve sıkıntıdan uzak olur, Allah`ın rahmeti ve bereketi hep üzerinde olur.

1/5 - (1 Kişi Oy Kullandı!)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir