Erkek gümüş yüzük, kolye vb. takılara ilginiz varsa gümüş nasıl anlaşılır bilmeniz gerekiyor. Çünkü saf gümüş ile 925 ayar gümüş arasında farklar bulunmaktadır. Adından da anlaşıldığı gibi saf gümüş %99,9 gibi büyük bir oranda tamamen gümüşten oluşan ve kalan küçük miktarın ise bakırdan meydana gelen gümüşlerdir.
Gümüşün %92,5 oranında olduğu ve kalan bölümün bakırdan oluştuğu gümüş ise 925 ayar gümüş olarak isimlendirilmektedir. Özellikle son yıllarda tıpkı altın da olduğu gibi gümüşte de yaşanan artışlar, gümüşe olan rağbetin artmasına sebep olmuştur. Bu yüzden gümüş nasıl anlaşılır, gümüş nereden alınır ve gümüş nereye satılır tarzında sorular sık sık gündeme gelmeye başlamıştır.
Gümüş Neden Bakırla Birleştiriliyor?
İçindekiler
Gümüş oldukça yumuşak bir maden olması sebebiyle, tasarım yapmak ve ona şekil vermek oldukça güçtür. Bu yüzden bakır vb. materyaller ile sertleştirilerek işlenmesi ve şekil vermesi daha kolay bir hale dönüştürülmektedir. Bu sayede gümüş yüzük ve takı tasarımcıları çok daha ilgi çekici, zarif ve şık modeller tasarlayabilmektedirler.
Ülkemizde bulunan gümüşler 800, 900 ve 925 ayar olarak ayrılmaktadır. Bu ayarın belirlenmesindeki etken ise gümüş içerisine eklenen materyaller ve bunların oranlarıdır. Gümüş kullanarak üretilen her tasarımda mutlaka ayar yazması gerekmektedir. Gerçek gümüş nasıl anlaşılır sorunuzun yanıtı da bir nevi burada yatmaktadır. Çünkü gerçek gümüşü anlamanın en kolay yolu takı üzerini inceleyip ayarının yazıp yazmadığını görmektir. Fakat sizin de aklınıza geleceği gibi artık sahte gümüşlere de ayar eklenebilmektedir. Bu yüzden sahte gümüşle gerçek gümüşü ayırt etmekteki tek etken ayar bilgisine bakmak olmamalıdır.
Gerçek Gümüş Nasıl Anlaşılır?
Öncelikle gümüş tasarımlar Ticaret Odası’na kayıtlı olmalıdır. Ayrıca üzerinde üreten firmanın damgasının da bulunması gerekiyor. Bu yüzden bir uzmandan destek almak sizin için faydalı olacaktır. Sadece bakıp inceleyerek gümüş sahte veya gerçek olduğunu anlamak oldukça zordur. Bu yüzden gümüş firmalarından destek alabilirsiniz. Ayrıca kuyumcularda size bu konuda yardım edebilir.
Kararma Önemli Bir Etken!
Gümüş doğası gereği kararma yapan bir madendir. Gerçek gümüş bekletildiği zaman ve özelliklede nemli ortamlarda kısa sürede kararma yapmaktadır. Eğer aldığınız yüzük, kolye veya küpe uzun süre bekletildiğinde halde kararmıyorsa gümüş olmadığından emin olabilirsiniz!
Bu konuda gümüş tasarım tamiri yapan ustalardan da destek alabilirsiniz. Çünkü onlarda gerçek gümüş nasıl anlaşılır sorusuna hemen cevap verebilecek tecrübeye sahiptirler.