Eğer gerçek oltu taşı tesbih nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız. Sizin için ustamıza sorduk ve Erzurum oltu taşı tesbih hakkında detayları sizler için derledik.
Tesbih denildiğinde şüphesiz ilk akla gelen taşlardan birisi Oltu taşıdır. Oltu ise Erzurum’un Oltu ilçesinden ismini almaktadır. Tesbih severlerin en çok ilgilendiği ve en bilinen doğal taşlı tesbihlerdendir. Peki, ilk defa oltu taşı tesbih alacaksanız nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Oltu taşı denilen taş cinsi çok ağır bir taş değildir. Bir taşın doğal ve gerçek olduğunu anlamak için ağırlığına bakmak oldukça yanlış bir davranıştır. Hak verirsiniz ki her taş ağır olmak zorunda değildir. Buda onun gerçek veya sahte olduğunu ispatlamaz. Oltu taşı fosilleşmiş ağaç kökünden meydana gelmektedir.
Hakiki Oltu Taşı Tesbih Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Eğer ilk defa Erzurum oltu taşı tesbih alıyorsanız bazı küçük tüyolarla gerçek mi sahte mi anlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki gerçek oltu taşı tesbih nasıl anlaşılır testlerini uygulayabilirsiniz.
- Oltu taşı teşbihindeki bir taşı kazıyın ama hafifçe. Dilerseniz sıfır zımpara da kullanabilirsiniz. Eğer kazıdığınızda kahverengi ile siyah arasında bir toz bırakıyorsa hakiki oltu taşı olduğunu anlayabilirsiniz.
- Bir iğnenin ucunu ısıtıp oltu taşına değdirin ve bastırın. Eğer ısınan iğne taşa belirgin bir şekilde batarsa bu gerçek oltu taşı değildir. Fakat herhangi bir delinme oluyorsa hakiki oltu taşıdır. Polyesterden üretilen oltu taşlarında sıcak iğne tesbih tanesine batar. Ayrıca polyesterden üretilen tesbih taneleri yakıldığı zaman oldukça ağır bir plastik ve naylon kokusu ortaya çıkar.
Bunların dışında bir de 2. Kalite olarak bilinen Rusya ve Gürcistan menşeli oltu taşları olabilir. Bu 2. Kalite oltu taşı teşbihleri orijinal teşbihlerin tozlarının sıkıştırılmasıyla üretilmektedir. Sağlamdırlar ve kırılma riskleri düşüktür.
Bunların arasındaki farkı da parlaklığından anlayabilirsiniz. Hakiki oltu taşı tesbih ile 2.kaliteyi yanyana koyduğunuzda hakiki olan daha canlı ve parlak siyah görünür. Sıkma (Rus, Gürcistan) taşlar ise daha mat görünür. Fakat onlar da oldukça parlaktır.