Fatma Ana Eli tabi özellikle Anadolu’da sıkça kullanılmaktadır. Fakat bazı çevrelerce bu tabir karıştırılmaktadır. Bugün sizinle Fatma Ana Eli anlamı ve hikâyesi hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız.

Fatma Ana Eli Hikâyesi

Burada adı geçen Peygamber Efendimiz ‘in kızı Hz. Fatma’dır. Anadolu’da özellikle şifa vermek istenirken ve yemek yaparken; “benim değil Fatma Anamızın Eli” deyimi vurgulanır. Burada Fatma Anamızın bereketine ve şifacılığına dikkat çekilmektedir. Fakat “Fatima’nın Sırrı” olarak bilinen ve 1917 yılında gerçekleşen Katolik Hristiyanlar tarafından önemli görülen olay başkadır. Portekiz’deki Fatima kasabasındaki 3 çoban çocuğun koyunları dolaştırırken Hz. Meryem’i gördüklerini anlattıkları ve “Fatima’nın Sırrı” olarak tasvir edilen olay, Katolikler ve kilise tarafından önem arz eder. Hz. Meryem’in insanları doğru yola sevk etmek için Fatima’da göründüğüne inanılır.

Burada karıştırılan isim uyumu sebebiyle Fatima kasabası ile Hz. Fatma’nın ismi benzetilmektedir. Fakat asıl olan şifası, gücü ve bereketiyle bilinen El sembolü Hz. Fatma Annemiz’dir.

MUTLAKA OKUYUN:   Ruhsal Temizliğin Simgesi: Lotus Çiçeği

Fatma Ana Eli Anlamı Nedir?

Fatma Ana Eli Anlamı

Bu sembol sadece İslamiyet’te değil birçok coğrafya ve dinde binlerce yıldır kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle “El” sembolünü üzerinde taşıyan kişilerin nazardan korunacağına ve bereketlerinin açılacağına inanılmaktadır. El sembolünün 4000 yıl öncesinde Mısır’da kullanıldığı bilinenler arasındadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu sembolü her kültür ve dinde görmek mümkün. El sembolü üzerinde balık, kalp, fil, Davud yıldızı ve Allah yazılı olanları bulunmaktadır.

3 dinde muska anlamına geldiği için nazardan koruduğuna inanılmaktadır. Ayrıca paganlar için bereket sembolü olduğuna inanılır. El simgesinin ortasındaki, Mısır geleneğinden kalan Horus’un gözü ya da “her şeyi gören gözün” şans getireceğine, kem gözlerden koruyacağına ve nazarı uzak tutacağına inanılır.

Museviler “Hames Eli”, Hindular “Humsa Eli”, Araplarda ise 5 anlamına gelen “Hamsa” denilir. Türklerde ise Umay Ana’nın eli denilmektedir. Umay Ana sıkıntıdaki veya doğum yapacak olan kadınlara yardım ettiğine inanılmaktadır. Ayrıca Finikelilerin Tanrıçası Tanit’in elinin nazardan koruduğu ve şans getirdiğine inanılmaktadır.

Fatma Ana Eli Kolye

Diriliş Takı tarafından tasarlanan ve üretilen birçok kolye bulunmaktadır. Genellikle üzerinde Nali Şerif işlemesi bulunan Fatma Ana Eli, hem Osmanlı hem de İslam kültüründe önemli bir yer tutmaktadır. Hem kendiniz hem de sevdikleriniz için satın alabileceğiniz gümüş kolye modelleri için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Özellikle dualı kolye modellerimizi incelemenizi tavsiye ederiz. Her geçen gün yenisi eklenen kategorimizde mutlaka size hitap eden modeller bulacaksınız.

Bu İçeriği Oyla!

1 Comment

  • Ali çağlar, 9 Mart 2022 @ 17:30 Reply

    Çatalhöyük kazılarında bulundu ilk (mö 8600), otjinali konya arkeoloji müzesinde görmek isteyenlere

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir