Kehribar tesbihler, insanlık tarihinde kehribardan yapılan ilk aksesuarlardan biridir. Bu taş, şifacılar ve ezoterikçiler tarafından bilinen iyileştirici ve büyülü özellikleri ile tesbih yapımında yaygın olarak kullanılmıştır. Sebebi ise kehribar taşın içeriğindeki süksinik asitin iyileştirici özelliklere sahip olmasıdır. Bugün ateş kehribar nedir, özellikleri ve faydaları gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.

Genel olarak tesbih çekme parmakların motor becerilerini geliştirirken, kehribar tesbih çekmek parmak uçlarındaki sinirleri uyarır. Bu reseptörlerden gelen uyarılar beyine gider ve iç organlarda iyileşmeye yol açar.

Kehribar tesbihlerin damla kehribar tesbih, ateş kehribar tesbih ve sıkma kehribar tesbih olmakla üç çeşidi bulunmaktadır. Her üç çeşit tesbih de çok değerli olmakla en çok tercih edilen tesbih modellerindendir. Bir önceki yazımızda sizlere damla kehribar ve damla kehribar tesbih modellerinden bahsetmiştik. Bu yazımızın konusu ise ateş kehribar özellikleri ve ateş kehribar tesbihlerdir.

MUTLAKA OKUYUN:   Kehribarın En Doğal Hali: Damla Kehribar Nedir?

Ateş kehribar ile ilgili bir sürü söylentiler ve fikirler vardır. Bu taşla ilgili en önemli ve tartışma konusu olan özelliği doğal kehribar olup olmamasıdır. Bunu öğrenmek için sırasıyla yanıtlamamız gereken sorular vardır. Bu soruları sizler için tek tek sorarak ve araştırarak yanıtlıyoruz.

Ateş Kehribar Nedir?

İçindekiler

ateş kehribar nedir

İlk yanıtlamamız gereken soru tam olarak ateş kehribar nedir? sorusudur. Bundan önceki damla kehribar tesbih ile ilgili yazımızda bu çeşidin kehribarın en doğal ve işlem görmemiş hali olduğunu, has kehribar olduğunu söylemiştik. Ateş kehribar ise damla kehribardan farklı olarak doğada ağaçların reçinesinden oluşmuyor.

Ateş kehribarın hammaddesi fenol ve formaldehit reçinesidir. Daha açık söylersek ateş kehribar, insan eli değerek kimyasal maddelerden hazırlanmaktadır. Yani her kesin bildiği doğal kehribar taşı ile herhangi bir ilgisi yoktur.

Peki bu taşa neden ateş kehribarı deniliyor?

Ateş kehribarın içeriğini oluşturan fenol ve formaldehit reçineleri, hidrojen, karbon ve oksijen atomlarından oluşan berrak, renksiz ve sıvı bir kimyasaldır. Aynı zamanda ısıya ve neme karşı dayanıklı olan bu reçineler mücevher yapımlarında ve objelerde aynı zamanda tesbihlerde kullanılıyor.

Bu reçineler yapım sürecinde rengini değiştiriyor ve kehribar taşının doğada bulunan rengini alıyor. İşlem zamanı ortaya çıkan sentetik taş kehribarın doğada bulunan rengini aldığı için ona kehribar deniliyor. Yani ateş kehribar, renginden dolayı bu ismi almıştır.

Ateş Kehribar Özellikleri

Eğer doğal kehribar taşı değilse ve kehribarla sadece renginden dolayı benzerliği varsa o zaman ateş kehribar özellikleri nelerdir? Doğal kehribar taşında olduğu gibi ateş kehribar faydaları var mıdır?

Öncelikle, şunu söylemeliyiz ki doğal kehribar olmadığı için ateş kehribarın kehribar taşı gibi iyileştirici ve büyülü özellikleri yoktur. Ama kendine has farklı ve izlemesi zevkli olan özellikleri vardır.

Ateş kehribar özellikleri arasında ilk sırada insan eli değmesi ve özel işçilikle yapılması geliyor. Çünkü ateş kehribarı işlemek ve ondan mücevher özellikle tesbih hazırlamak zor bir süreçtir. Diğer kendine has özelliği ise ateş kehribarın kullandıkça renk değiştirmesidir.

Bal sarısı, kahverengi veya kırmızı renk ateş kehribarı zamanla koyulaşır, hatta dışarıdan bakıldığında siyah renk alır. Ama ateşe tutulduğunda veya ışığa tutulduğunda iç kısmı ateş kırmızısı rengini alır. Bu nedenle de bu taşa ateş kehribar denilmektedir.

Ateş Kehribar Tesbih

Ateş kehribar tesbih çoğu kişinin severek tercih ettiği tesbih türlerinden biridir. Damla kehribar tesbih modellerinden ayrıca fiyatının uygun olması ile seçiliyor.

Diriliş Takı online sitesinde de görebileceğiniz gibi ateş kehribar tesbih modellerinin bal sarısı, kırmızı, hatta artık siyahlaşmış, koyu renkleriyle birlikte yeşil, mavi renkleri de bulunmaktadır. Önce de söylediğimiz gibi fenol ve formaldehit şeffaf maddelerdir. Bu nedenle de işlem sırasında yeşil ve mavi gibi farklı renkler de elde edilebiliyor.

Ateş kehribar tesbih modellerinde en çok kullanılan reçine bakalit reçinesidir ki Osmanlı sıkma kehribarının da malzemesi bu reçine olmuştur. Ayrıca bakalit reçinesinin ham, işlenmemiş hali tam olarak kehribarın ana rengi olan bal sarısı rengindedir.

Bakalit, ilk defa Belçika asıllı Amerikalı kimyacı Leo Hendrik Baekeland tarafından bulunmuştur. Bu reçine de fenol ve formaldehit`in kontrollü ısı ve basınç altında reaksiyona girmesiyle oluşan sentetik bir reçinedir. İçeriği fenol ve formaldehit olduğu için bakalit reçinesi de iletken değildir, yani ısıya ve birçok kimyasallara karşı dayanıklıdır.

Ateş kehribar tesbihler sürekli elle temas halinde oldukları için zamanla renk değiştirirler. Ateş kehribar tesbih modellerinin en değerlileri koyulaşmış tonlarda olanlarıdır. Çünkü bu tesbihler ateş kehribar adını tam anlamıyla ifade ediyorlar. Ayrıca koyulaşma süreci hemen oluşmaz. Koyu renkli ateş kehribar tesbihiniz varsa bu, tesbihin ya da yapımında kullanılan taşın antika olduğunu gösteriyor.

Son olarak şunu da söylemeliyiz ki ateş kehribar ve sıkma kehribar, damla kehribar örnek alınarak üretilmiştir. Günümüzde doğal kehribar yatakları da azalmaya başladığı için piyasada sıkma kehribar ve ateş kehribar türlerine daha sık rastlamaktayız.

Bu taşların doğal olmayışı damla kehribardan daha az değerli oldukları anlamına gelmez. Ateş kehribar ve sıkma kehribar hiç de damla kehribardan daha az değerli olmamakla yüksek el işçiliği talep eden taşlardır. Bunu özellikle tesbih yapımlarında görebiliriz. Şeffaf görünüme sahip gerçek ateş kehribar tesbih iyi el içliği ile seçiliyor. Şöyle ki maharetli ustaların elinden çıkmış ateş kehribar tesbih modellerindeki ince işçilik, taşlarda açılmış deliklerin düzgünlüğünde ve taşların dizildiği ipin görünmesinde kendini gösteriyor.

Bu İçeriği Oyla!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir